Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Team 4 Architecten

Appartementen Noorder-Kroon

Noorderkroonstraat

Bedrijvengebouw Van Swietenlaan

Van Swietenlaan 23

Hete Kolen

Boumaboulevard

afdrukken De Leihof

Architectuur
toon vergroting De Leihof
toon vergroting De Leihof
toon vergroting De Leihof

Op de plek van de oude bibliotheek in Hoogkerk is een nieuw buurtcentrum verrezen met een bibliotheek, een zestal lokalen voor de naastgelegen Anna Frankschool, 25 zorgappartementen voor de Stichting NOVO en 48 appartementen in de huur- en koopsector.

Het stedenbouwkundig plan voorzag oorspronkelijk in een P-vormig gebouw dat was opgebouwd uit drie blokken van oplopende hoogtes. De uiteindelijke keuze viel op een Z-vormig gebouw met een schuin dak. Het oplopende dak vormt het bindende element en laat De Leihof als het ware als ‘een schip in een omlig- gende zee van huizen drijven’. Dankzij het schuine dak ontstaan bijzondere appartementen met hoge plafonds en grote dakterrassen. Het gebouw richt zich met schuin afgesneden koppen op zijn omgeving. De voor- en achterover hangende gevels maken het tot een dynamisch en spectaculair gebouw.

Op de begane grond van het hoge deel bevinden zich de bibliotheek en de school. Zij hebben volledig glazen gevels. Dit deel ‘draagt’ het met natuurleien beklede volume waarin zich de appartementen bevinden. Waar het glazen deel ophoudt, zakt het volume naar beneden tot het maaiveld en vormt een poort tussen de wijk en het buurtcentrum.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer