Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Team 4 Architecten

Appartementen Noorder-Kroon

Noorderkroonstraat

Bedrijvengebouw Van Swietenlaan

Van Swietenlaan 23

De Leihof

De Sanstraat

afdrukken Hete Kolen

Architectuur
toon vergroting Hete Kolen
toon vergroting Hete Kolen
toon vergroting Hete Kolen

De ‘kolenmuur’ van de voormalige electriciteitcentrale aan het Winschoterdiep werd gebruikt om de met schepen aangevoerde brandstof tegenaan te storten. Bij de herontwikkeling van het terrein tot Europapark is deze karaktistieke betonnen muur bewaard gebleven. De benodigde ruimte voor de kruisende Boumanboulevard is er uitgezaagd. Met een eigen gezaagde toegang en een overkraging van de bovenbouw over de muur sluit de vervolgens gerealiseerde nieuwbouw ‘ hete kolen’ direct aan op de muur.

De gemeente streeft in het Europapark naar een stedelijk karakter met een menging van functies. Het programma jongerenhuisvesting met bedrijvigheid in de plint past goed daarin. Architectenbureau Team 4, die eerder in de oude centrale zat, heeft het project zelf ontwikkeld, waarbij Lefier optreedt als verhuurder van de studio’s. Honderd twee-en-dertig studio’s voor jongeren, verdeeld over vier bouwlagen, maken het hoofdvolume.

Het Europapark bestaat uit vrij grote, grijze en witte gebouwen. Relatief kleine nieuwbouw moet daar qua beeld mee concurreren. Een rood-oranje gevel van plaatmateriaal in verschillende tinten vormt de huid van de bovenbouw. De vloeiende vorm van onderrand en bovenrand suggereren een zwevende, dynamische volume. De bovenrand herbergt in het westen de naam en in het oosten de dakopbouw. Het grote dakterras is voor alle huurders toegankelijk. De westelijke kopgevel bestaat uit loggia’s.

Op de begane grond bevindt zich een kantoren’plint’ met een grotendeels glazen gevel. Aan de westkant, bij de kolenmuur, met een vrije hoogte van zo’n zeven meter, is het architectenbureau zelf getrokken. Aan de oostkant, reagerend op het hellende maaiveld, ligt een bedrijfsruimte van één verdieping en de entree van de bovenbouw.

Het publiek gaf dit project de tweede prijs.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer