Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van KAW Architecten en Adviseurs

Appartementencomplex Hora Siccamasingel

Hora Siccamasingel 204, 1 - 20

afdrukken Renovatie en kunstwerk Noorderpoort

Architectuur
toon vergroting Renovatie en kunstwerk Noorderpoort
toon vergroting Renovatie en kunstwerk Noorderpoort
toon vergroting Renovatie en kunstwerk Noorderpoort

KAW maakte het ontwerp voor de renovatie van het Noorderpoortcollege aan de Muntinglaan in Groningen. Al 50 jaar wordt in dit gebouw technisch onderwijs gegeven aan duizenden leerlingen. De rijke geschiedenis van het gebouw en de school betekenen niet dat het onderwijs ouderwets is. In tegendeel: met haar moderne technische opleidingen wil de school zich profileren als dé school in Groningen (en ver daarbuiten) voor moderne techniek. Het gebouw is daarvoor het visitekaartje!

Omdat het schoolgebouw in het collectieve geheugen van veel Groningers zit, was sloop geen optie. Uitgangspunt van het ontwerp is dat het karakter van de school aan de buitenkant af te lezen is en een representatieve, moderne en vooral technische uitstraling heeft. De centrale hal van de school is nu een bruisende ontmoetingsplek voor studenten, docenten en bedrijfsleven.

De reorganisatie en herpositionering van het Noorderpoortcollege vormde de aanleiding voor de renovatie. Voortaan heeft naast de verschillende technische mbo-opleidingen ook het vmbo een plek in het gebouw en is de facilitaire dienst er gehuisvest.

De participatie van docenten en studenten in de programmafase was erg belangrijk. In verschillende sessies zijn alle wensen en eisen van verschillende opleidingen boven tafel gekomen. Zo is het gebouw aangepast aan ieders behoeften. Praktische lessen die daarvan geleerd zijn: studenten willen hun locker het liefst dicht bij het lokaal hebben en ict-studenten hebben veel meer stopcontacten nodig voor het opladen van hun laptop.

Het project heeft een hoge duurzaamheidsambitie. Het Noorderpoortcollege stelt dat al hun gebouwen volgens de BREEAM-methodiek ‘very good’ zouden moeten scoren. Om dit te bereiken is niet alleen het gebouw, maar ook het ontwerp-proces en de bouwfase zelf duurzaam uitgevoerd.

Architect Kasper Niezen ontwierp het kunstwerk aan de gevel in samenwerking met Arnoud Herder van CIG Centraalstaal. Vanaf de ringweg is het stalen element prominent in beeld. Het symboliseert de energietransitie van traditionele fossiele energie naar duurzame en schone energie.
Het werd genomineerd in de Grote Groninger Gebouwenenquête 2016.



Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Zonder titel

Zonder titel

Muntinglaan 3 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer