Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Schoolgebouw Noorderpoort: Automotive, Transport & Logistiek

Architectuur
toon vergroting Schoolgebouw Noorderpoort: Automotive, Transport & Logistiek
toon vergroting Schoolgebouw Noorderpoort: Automotive, Transport & Logistiek
toon vergroting Schoolgebouw Noorderpoort: Automotive, Transport & Logistiek

Mobiliteit is momenteel sterk in ontwikkeling, dus hebben we nagedacht over vragen als “wat verwacht een modern autobedrijf van deze school?”, “wat gáán ze ervan verwachten?” en “wat is duurzaamheid straks?".

Waar techneuten nooit over nadenken, is dat een gebouw ook móói mag zijn. Mooi uitgevoerde gebouwen hebben vaak een langere levenscyclus, zeker als je bedenkt dat gebouwen uit de jaren 60 nu alweer worden gesloopt. Duurzaamheid is ook dat een gebouw in de beleving van waarde is. Daarom was het belangrijk om deze opdracht in zijn totaliteit te beschouwen en waren ook terrein en interieur onderdeel van de opgave.

Aanvankelijk kregen we de opdracht om een gebouw te ontwerpen voor theorielessen en een hal voor praktijklessen. Noorderpoort wilde de hal laten inrichten door mensen met kennis van autotechniek en die dan als het ware tegen het door ons ontworpen theoriegebouw plaatsen. Toen praktijk en theorie gaandeweg steeds meer in elkaar begonnen te grijpen, werd onze opdracht uitgebreid: theorie en hal moesten één gebouw worden. Voor de inrichting van de hal is wel een specialist ingehuurd.

Er waren zodoende drie invalshoeken: visie, de plek op de kavel en hoe maken we van praktijk- en theoriegebouw een geheel. Verder moest het pand aansluiten bij de bestaande bebouwing, tussen de autodealers en transportbedrijven in.

De school werd genomineerd in de Grote Groninger Gebouwenenquête 2016 en ontving de tweede prijs van de vakjury.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer