Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Stadswoningen Agaathhof

Architectuur
toon vergroting Stadswoningen Agaathhof
toon vergroting Stadswoningen Agaathhof
toon vergroting Stadswoningen Agaathhof

Het Agaathhof bestaat uit 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje in het centrum van Groningen. Vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik zijn afgestemd op het bestaande historische stratenpatroon en de architectuur.

De woningen en de hof zijn 1,5 meter boven het straatniveau opgetild. Zo ontstaat er ruimte voor een parkeergarage, een fietsenstalling en de bergingen van alle woningen. De woningen zijn verdeeld in drie verschillende bouwblokken rond het hof. Hierdoor ontstaat een intiem binnengebied en hebben de woningen verschillende ori├źntaties. De twee kopwoningen met een extra verdieping in een kap accentueren het wooncomplex en bepalen het gevelaanzicht vanaf de Lutkenieuwstraat. Door het gebruik van karakteristiek rood baksteen in verschillende metselverbanden en verdiept liggende vlakken wordt het project zorgvuldig in de bestaande context ingebed. Grote raampartijen brengen op een aangename wijze licht in de woningen.

Alle hof- en kopwoningen hebben in de basis een gelijke structuur. Binnen deze structuur is een flexibele indeling mogelijk en kan de lay-out worden afgestemd op specifieke woonwensen. De begane grond is aan de voorzijde met een vide verbonden met de eerste verdieping. Een woonkeuken op de begane grond, een leefruimte op de eerste verdieping en op de bovenste etage twee grote slaapvertrekken, de badkamer en de inloopkast met installatie-ruimte is een voor de hand liggende indeling. Aan huis werken kan met een variant op deze indeling: de benedenverdieping kan een kantoor worden en het wonen vindt dan in het geheel op de verdieping plaats. Ook is juist het accent op meer slaapkamerruimte mogelijk. Beneden kan bijvoorbeeld het hele woonprogramma gerealiseerd worden, zodat de eerste verdieping bij het slapen betrokken wordt.

Het project was genomineerd voor de Dag van de Architectuur 2016 en won de eerste prijs van de vakjury tijdens de Grote Groninger Gebouwenenquête.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer