Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Kleine der A

Architectuur
toon vergroting Kleine der A
toon vergroting Kleine der A
toon vergroting Kleine der A

De Brugstraat en het Kleine der A liggen in de historische binnenstad, waar nieuwbouw gevoelig ligt. Nieuwbouw aan het Kleine der A verving een lage achterbouw. Maximalisatie van het aantal kubieke meters speelt bij projectontwikkeling altijd een rol. Dat geeft een spanningsveld.

Functioneel vormt deze nieuwbouw een eenheid met het tweede pand in de Brugstraat (no 28). Het complex sluit het hoekpand aan de Kleine der A en de Brugstraat (no 30) in. De nieuwbouw bestaat uit vijf bouwlagen, maar verschuilt zich achter het pand langs het water. De hoge begane grond sluit aan op de winkelruimte in de Brugstraat 28. De hoogte zorgt ook voor voldoende lucht en licht in de steegsituatie aan het Kleine der A. De vier verdiepingen met appartementen hebben een standaardhoogte.

De straatgevel is slechts drie bouwlagen hoog. De twee bovenste lagen zijn teruggelegd; zij hebben elk een ‘setback’ om het op zijn New Yorks te zeggen. Het bakstenen gebouw verjongt ook aan de achterkant. De bovenste bouwlaag, bekroond met een zadeldak, is hierdoor relatief klein. De nok loopt evenwijdig aan de Kleine der A en parallel aan de kappen van de Brugstraat.

De bakstenen gevel bestaat uit een ritme van vier traveeën met daarin maximale openingen. De gevelcompositie wordt verlevendigt door vijf verschuivende houten 'kaders' die voor het gevelvlak liggen. De bovenste twee kaders zijn ‘erkers’, zodat vanuit de terugliggende bouwlagen toch uitzicht naar beneden mogelijk is. Op de begane grond vormt het kader het bovenlicht van de winkeldeur. Een uitbouw bekleed met roodachtig platen op het achterterrein van Brugstraat 28 bevat de lift en het trappenhuis.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer