Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Vindicat

Architectuur
toon vergroting Vindicat
toon vergroting Vindicat
toon vergroting Vindicat

De nieuwbouw van studentenvereniging Vindicat atque Polit is onderdeel van de ontwikkeling van een nieuwe oostzijde van de Grote Markt. Vanwege de bouw van het toekomstige Forum moest de sociƫteit verhuizen van het midden naar de hoek van de markt.

Het monumentale karakter, een van de eisen binnen de opdracht, komt tot uiting in de bakstenen gevels, de hoge vensters, de terugliggende bovenste etage en de balkons aan de straatzijden. Aan de achterzijde vertrapt de gevel als geleidelijke overgang naar de aangrenzende panden. Het gebouw telt zeven bouwlagen, inclusief een kelder.

De plattegrond is niet rechthoekig, omdat de zuidoostelijke hoek niet bij de kavel betrokken kon worden. Als antwoord hierop heeft de architect twee constructieve rechthoeken ontworpen, die als het ware tegen elkaar aangezet zijn. Het voorste deel heeft grotere verdiepingen en het achterste deel lagere. De verschillende ruimten zijn vanaf de markt en ten opzichte van elkaar slechts gedeeltelijk zichtbaar. Om tijd, geld en het milieu te (be)sparen zijn zoveel mogelijk herhalende elementen in het ontwerp aangebracht, zoals bij de kozijnen en de prefab trappen.

Het interieur is opgebouwd uit zo weinig mogelijk verschillende materialen (metselwerk, hout en beton), is solide en kan dus tegen een stootje.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer