Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Hotel-restaurant Prinsenhof

Architectuur
toon vergroting Hotel-restaurant Prinsenhof
toon vergroting Hotel-restaurant Prinsenhof

Het Prinsenhofcomplex in Groningen kent een roemruchte geschiedenis. In de 13e eeuw werd het fraterhuis gebouwd waar de Broeders des Gemeenen Levens woonden en werkten. Later resideerde de eerste bisschop van Groningen en Drenthe in het gebouw.

Eind 16e eeuw werd het hof in gebruik genomen door de stadhouders, de prinsen van Nassau, waaraan het zijn naam dankt. Na een verregaande ontmanteling in 1795 werd het eerst het Nationaal hof, vervolgens in 1808 een (Frans) militair hospitaal en vanaf 1898 een marechausseekazerne.

Vanaf 1924 werd het gebouw verwaarloosd. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd er geleidelijk gerestaureerd. Van 1945 tot 2005 was RTV Noord er gevestigd.

Daarna stond het pand leeg. In opdracht van een aantal gerenommeerde Groningse ondernemers en in samenwerking met het Groninger Monumenten Fonds werd het vervolgens herbestemd en gerestaureerd tot een luxe hotel. Het gebouwencomplex werd geanalyseerd en in kaart gebracht, onnodige aanpassingen zoveel mogelijk verwijderd en gereduceerd tot het oorspronkelijke casco. De bestaande onderdelen werden gerestaureerd en de 34 hotelkamers, de lobby en de café- en restaurantruimtes ingepast in de bestaande bouwkundige structuur.

Voor de afwerking werd voor herkenbare traditionele materialen gekozen die op een onconventionele manier zijn verwerkt en gedetailleerd.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer