Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken GasTerra kantoorgebouw

Architectuur
toon vergroting GasTerra kantoorgebouw
toon vergroting GasTerra kantoorgebouw
toon vergroting GasTerra kantoorgebouw

Het Triodos Vastgoedfonds kocht een kantoorpand vlak naast het centraal station van Groningen om dit volledig duurzaam te renoveren. Het gebouw uit 1986 kampte met een hoog energieverbruik, was niet aantrekkelijk en ook de bouwkundige detaillering liet zeer te wensen over. Daarom hadden alle ingrepen in het bestaande gebouw een esthetisch motief en dienden een energetisch doel.

Na de verbouwing heeft het pand een eenduidiger beeld gekregen doordat de veelheid aan details en oplossingen zijn gereduceerd. Een nieuwe vide in het hart van het gebouw is een centrale ontmoetingsplek op de begane grond en zorgt tegelijkertijd voor zichtlijnen tussen de verdiepingen en daglicht in het gehele gebouw.

Opwaardering van de isolatiewaarde van de buitengevel zou volledige sloop en vervanging van het bestaande metselwerk en isolatie betekenen, op materiaalniveau niet de meest duurzame oplossing. Samen met de installatieadviseur werd daarom onderzocht of een combinatie van nieuwe kozijnen inclusief driedubbel glas, zonnepanelen en een warmte-koudeopslag gekoppeld aan een zeer zuinige gaswarmtepomp de oplossing zou kunnen bieden.

In nauwe samenspraak met de opdrachtgever en adviseurs werden vervolgens inventieve en sloopvrije oplossingen ontwikkeld. Met dit gerenoveerde kantoorpand wist men niet alleen het verbruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, maar heeft men ook een attractief antwoord weten te geven op de problematiek rondom de aanhoudende leegstand van kantoren.

Het energielabel van het gebouw is gewijzigd van G naar A+. Het pand wordt met een ‘green lease-contract’ verhuurd aan GasTerra, een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer