Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Kadewoningen

Architectuur
toon vergroting Kadewoningen
toon vergroting Kadewoningen
toon vergroting Kadewoningen

AAS architecten kreeg in 2010 opdracht om zes grondgebonden woningen aan de Helperoostsingel - in de wijk Helpman - te ontwerpen. De bouwlocatie bevindt zich direct aan het Helperdiepje, omsloten door een wand van woningen en met een smalle steeg als entree.

Het project kan beschouwd worden als een stedelijk ‘inbreidingsplan’. De woningen staan niet strak in een rij maar getrapt naast elkaar waardoor elke woning duidelijk herkenbaar is. Dit was de wens van de opdrachtgever en bovendien een interessant ontwerpuitgangspunt voor de architect. Alleen aan de oostkant zijn twee woningen gelijk geschakeld. Zo wordt een begin (of eind) van het woningblokje gemarkeerd.

Het volume van de woningen varieert in hoogte doordat enkele woningen - tussen drie en vier lagen - een dakopbouw hebben. De kleur wit domineert; het is de terugkerende kleur van het pleisterwerk en het houtwerk van de bestaande bebouwing aan het binnengebied. De gemetselde balkons van de woningen markeren de entree en doen tevens dienst als luifel. De entreeplint van het gebouw is gemaakt van wit gebeitste verticale houten delen, waarin ook de garagedeuren zijn opgenomen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer