Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van BENUS architectuur

Dakopbouw Oude Boteringestraat

Nieuwe Boteringestraat 33

Woonhuis Lutkenieuwstraat

Lutkenieuwstraat 24

afdrukken Woonhuis met atelier, Lutkenieuwstraat

Architectuur
toon vergroting Woonhuis met atelier, Lutkenieuwstraat
toon vergroting Woonhuis met atelier, Lutkenieuwstraat
toon vergroting Woonhuis met atelier, Lutkenieuwstraat

De ‘opperhuid’ van het pand bestaat uit baksteen, aluminium en glas. Achter het baksteen bevindt zich het kantoor van architect Pim Benus. Het aluminiumdeel herbergt de schuur, de woonkamer en de keuken. De glazen doos, helemaal boven, dient als slaapkamer. De bouwmaterialen worden steeds luchtiger, van maaiveld naar slaapkamer toe: baksteen, aluminium, glas.

Van onderen naar boven toe komen er ook steeds meer raamopeningen: de begane grond heeft maar één raamopening, het woon- en keukendeel heeft vele ramen en de slaapkamer, tenslotte, is helemaal van glas.

De moderne materialen (het aluminium en de grote glasmassa) steken scherp af tegen het traditionele bouwmateriaal (baksteen) waaruit de omringende omgeving is opgetrokken. Anderzijds heeft architect Benus zijn pand verbindingen laten aangaan met die omringende omgeving. Zo loopt het bakstenen kantoor door in de bakstenen voorgevel van het belendende pand. En verder vormt de grote driedelige raamopdeling in de zuidgevel een visuele voortzetting van vergelijkbare raamopdelingen die de ‘oude’ panden in het straatje kenmerken.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer