Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Kuiler en Drewes

Bedrijfsgebouw Paradijsvogelstraat

Paradijsvogelstraat 11

De Kleine Wereld

S S Rosensteinlaan 21

Hoefijzerfabriek

Helper Molenstraat 43

afdrukken De Puddingfabriek

Architectuur
toon vergroting De Puddingfabriek
toon vergroting De Puddingfabriek
toon vergroting De Puddingfabriek

Het gebouw, dat nog steeds de naam 'De Puddingfabriek' draagt en waar een tijd lang het gemeentearchief was gehuisvest, was oorspronkelijk een uitbreiding van de puddingfabriek Polak. Dit bedrijf had zijn vestiging aan de Hereweg en breidde in de jaren '30 van de vorige eeuw uit naar de Viaductstraat. Het bedrijf verdween in de jaren '60. Het gemeentearchief kreeg toen de nieuwbouw aan de Viaductstraat toegewezen.

Inmiddels huisvest het gebouw verschillende culturele instellingen. Het U-vormige gebouw van gele baksteen ligt aan een rechthoekig voorplein. De rechter zijvleugel, een langgerekt bouwvolume, staat haaks op de Viaductstraat. Op het dak is een opbouw geplaatst die het complex markeert.

Boven de hoofdingang van het centrale bouwvolume is op het dak eveneens een kleine opbouw gemaakt. De erfscheiding tussen de straat en het voorplein bestaat uit een hoge gemetselde muur. Aan weerszijden van de centraal gelegen poort zijn twee kleinere poorten, oorspronkelijk bedoeld voor de bezoekers. De randen van de poorten zijn extra benadrukt door rode baksteen. De opbouw van het complex bestaat uit een souterrain met twee bouwlagen en een plat dak.

Ter hoogte van de eerste bouwlaag zijn nog de plateaus van de laad- en losplaatsen te zien van de oorspronkelijke puddingfabriek. De donkergele muurvlakken worden doorbroken door grote ramen. De vormgeving is verder vrij sober.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer