Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Kuiler en Drewes

Bedrijfsgebouw Paradijsvogelstraat

Paradijsvogelstraat 11

De Kleine Wereld

S S Rosensteinlaan 21

De Puddingfabriek

Viaductstraat 3a

Andere objecten van Prummel, Joh.

Winkelpand Oude Boteringestraat

Oude Boteringestraat 47

Woning met pakhuis Prinsenstraat

Prinsenstraat 17-19

Andere objecten van Veen, Y. van der

De Zuiderkerk

Stationsstraat 12

Prinsentheater

Noorderbuitensingel 11

Synagoge Folkingestraat

Folkingestraat 60

afdrukken Hoefijzerfabriek

Architectuur
toon vergroting Hoefijzerfabriek
toon vergroting Hoefijzerfabriek

In december van het jaar 1908 dienden de heren K. Switters en H. Werkman van de firma Werkman, Barkmeier & Co. een bouwaanvraag in bij de gemeente Haren. Op een stukje braakliggend terrein aan de Helper Westersingel wilden zij graag 'een fabrieksgebouw oprichten voor het vervaardigen van hoefijzers'.

De gemeente Haren zag geen bezwaar en nog geen twee maanden later werd de eerste baksteen gelegd. Architect Y. van der Veen ontwierp toen een soort boerderij, opgetrokken uit baksteen en met een hoog zadeldak. De ingang lag aan de noordzijde en was toen bereikbaar via de Helper Westsingel.

De firma deed zeer goede zaken en breidde de fabriek regelmatig uit. In 1915 liet ze door het architectenbureau Drewes een sjiek woonhuis ontwerpen en tien jaar later huurde ze hetzelfde architectenbureau (inmiddels Kuiler en Drewes) in voor het ontwerpen van een geheel nieuwe fabriek. Het betrof een bijzonder mooi ontwerp met stijlelementen van de Amsterdamse School en de Art Deco. De ingang werd toen verplaatst naar de Helpermolenstraat.

Inmiddels is er maar weinig over van dit verleden. De fabriek heeft meerdere metamorfosen ondergaan, die deels het gevolg waren van technische ontwikkelingen op het gebied van de hoefijzerproductie. Het woonhuis uit 1915 werd in 1957 voor een groot deel verbouwd naar een ontwerp van architect J. Prummel. De hoefijzerfabriek doet nog steeds dienst en inmiddels woont de vierde generatie Werkman er.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer