Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Vooruitgang

Lage der A 5,6

Dubbele villa Noorderstationstraat

Noorderstationsstraat 47-49

afdrukken Wijkvereniging Betlehem

Architectuur
toon vergroting Wijkvereniging Betlehem

Dominee Jan Jakob Knap besloot in 1901 om aan de westzijde van de Meeuwerderweg in de Oosterpoortwijk een wijkvereniging voor de hervormde gemeenschap op te richten. Onder de naam ‘Bethlehem’ kocht de vereniging een huis aan de Meeuwerderweg. Nog in datzelfde jaar werd achter het huis een wijkgebouw gebouwd, ‘ten doel het houden van zondagsschool-, knapen-, jongeling- en jongedochtersvereeniging, brei- en naaivereniging, bijbeloefening, eerlang ook wijkverpleging waarvoor de spreek- en badkamer zal gebruikt worden en overigens alles wat tot den wijkarbeid behoort’. Het charmante gebouwtje heeft met zijn gietijzeren boogramen en sierlijk gemetselde voorgevel in rode en gele baksteen het uiterlijk van een klein dorpskerkje, maar dan zonder toren. In het huis aan de straat, dat de naam ‘Wijkvereeniging Bethlehem’ droeg, woonde de conciërge. Pas in 1924 kregen de hervormden hun eigen kerk in de Oosterpoort, aan de Oosterweg.

De hervormde gemeente kende een grote bloei, maar de laatste decennia van de vorige eeuw liet een snelle ontkerkelijking veel sporen na in de stad. In 1986 zag de hervormde gemeente zich gedwongen om de gebouwen aan Meeuwerderweg 59, 61 en 63 te verkopen. Inmiddels is de kerk grondig verbouwd tot wooneenheden. Particulieren hebben van het wijkgebouwtje twee afzonderlijke woningen gemaakt. De scheiding kwam precies in het midden van de rechthoekige zaalruimte. Elke woning heeft daardoor twee originele gietijzeren boogramen in de zijgevel van het woongedeelte. Aan de noordzijde is de zijgevel deels uitgebroken en van een lage aanbouw voorzien voor de noodzakelijke voorzieningen als CV, een badkamer en extra (berg)ruimte.

In de woning die zich aan de voorkant van het kerkje bevindt, is prachtig gebruik gemaakt van de aanwezige raampartijen en zijn dichtgemetselde ramen opengewerkt en in het interieur verwerkt. Door plaatsing van een vide is het een riante woning geworden. Ook het originele houten tongewelf is goed bewaard gebleven. Het oude ingangsportaal fungeert als zithoekje. De woningen bezitten een gezamenlijke, binnentuin achter de bestaande bebouwing.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer