Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Winkel met bovenwoning Westerhaven

Architectuur
toon vergroting Winkel met bovenwoning Westerhaven
toon vergroting Winkel met bovenwoning Westerhaven
toon vergroting Winkel met bovenwoning Westerhaven

Dit gebouw van de Groninger architect Henri Rots is een nieuwe invulling in de bestaande gevelwand en wordt gekenmerkt door de gele kleur van de baksteen. De architect bouwde het als eigen woonhuis met kantoor aan huis. De winkel op de begane grond werd verhuurd.

De fraai gecomponeerde gevel is asymmetrisch opgebouwd, waarbij een driezijde erker op de eerste verdieping uit de gevelwand springt. Dit element is ingeklemd tussen twee halfronde blauwgeglazuurde betegelde penanten. Verder wordt de overgang van het gevelvlak met het platte dak gevormd door een borstwering van bruine gresbuizen. Het metselwerk van gele handvormsteen is vervaardigd met verdiepte voegen waardoor de bakstenen nog eens extra worden geaccentueerd.

De variaties in het metselwerk, de gebogen borstwering met gresbuizen en de sierrand op de gevel zijn typisch elementen uit de Amsterdamse School. De driezijdige erker, de relatief grote ramen en enigszins strakke gevel zijn elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer