Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Touwbaan fase 1

Architectuur
toon vergroting Touwbaan fase 1
toon vergroting Touwbaan fase 1
toon vergroting Touwbaan fase 1

De ontwikkeling van de wijk CiBoGa tot een nieuw woongebied voor de stad kent een geschiedenis met veel planbijstellingen. Na de nodige jaren stilstand, is er de laatste tijd weer schot in de zaak gekomen. Naast de ontwikkeling van de creatieve zone Ebbingekwartier, dat deel uitmaakt van de wijk, wordt het gebied nu verder, gefaseerd ingevuld tot een woonwijk.

De Zwarte Hond ontwierp de schotsen 4a, 4b en 6b. De naam schots verwijst naar ijsschotsen omdat de bouwblokken van CiBoGa geen rechte maar bijzondere, hoekige vormen hebben, zoals een ijsschots.

Het plan bestaat uit 51 stadswoningen, in 22 verschillende maten, oriƫntaties en typen. Alle woningen hebben een eigen tuin of een dakterras of beide. De gevel aan de straatzijde bestaat uit een oranjerode baksteen, die het project een warme uitstraling geeft. De verticale ritmiek en detaillering markeren de individuele woningen. De gevel en de bergingen aan de achterzijde bestaan uit verticale houten delen die doen denken aan oude boerenschuren.

De schotsen zijn zowel horizontaal als verticaal bewerkt en geslepen, waardoor er een interessant en specifiek voor deze plek ontworpen beeldhouwwerk ontstaat. Uiteindelijk levert dit woningen op die zich zowel ruimtelijk als programmatisch van elkaar onderscheiden.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer