Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Olsmeijer, K.G.

Rijkskantoren

Kempkensberg

Winkelcentrum Kostverloren

Jacob van Ruysdaelstraat 2-30

afdrukken Westerflat Friesestraatweg

Architectuur
toon vergroting Westerflat Friesestraatweg
toon vergroting Westerflat Friesestraatweg

In de wigvormige ruimte tussen de Friesestraatweg en de Rembrandt van Rijnstraat is de Westerflat als een vroeg Gronings voorbeeld van vrijstaande hoogbouw gerealiseerd. Mooi is de wijze waarop de flat met zijn kopvleugel van drie lagen aansluit op de J.J. van Goyenstraat.

De hoogbouw bestaat uit vijf woonlagen op een souterrain met bergingen. De bovenste laag is met kleinere woningen bebouwd, die allemaal beschikken over een groot dakterras. Er liggen zeven flats aan elke galerij. De flats zijn gespiegeld. De hoogbouw is gerealiseerd als betonskelet.

De laagbouw is uitgevoerd in metselwerk en heeft op de begane grond aan de koppen winkelruimten, die tegenwoordig in gebruik zijn als kantoor. Daarboven liggen woningen aan galerijen die door hetzelfde trappenhuis worden ontsloten als de hoogbouw.

Het trappenhuis heeft een monumentaal karakter, ondanks het vele glas. Het wordt bekroond door een flinke overstek en de entree heeft een poortachtige omlijsting gekregen. Er is ruimte voor een lift gereserveerd en deze steekt een verdieping boven de hoogbouw uit. Vanaf de Herman Colleniusbrug ontstaat een mooie doorkijk door dit glazen trappenhuis.

Het gebouw is zakelijk van opzet, maar vertoont in zijn decoratie nog aarzeling tussen traditioneel en modern.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer