Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bekink, Coen

Magnalia Dei Kerk

Landsteinerlaan 2

Telefooncentrale Selwerd

Magnolialaan 7

Andere objecten van Olsmeijer, K.G.

Westerflat Friesestraatweg

Friesestraatweg 252-346

Winkelcentrum Kostverloren

Jacob van Ruysdaelstraat 2-30

afdrukken Rijkskantoren

Architectuur
toon vergroting Rijkskantoren
toon vergroting Rijkskantoren

De Rijkskantoren Engelse Kamp en Kempkensberg, in de volksmond gewoon ‘de IB-groep’ genoemd, zijn gelegen op de plek waar voorheen het Helperdiepje lag. Dit riviertje maakte deel uit van de verdedigingslinie dwars over de Hondsrug: de Helperlinie.

Het complex bestaat uit vier torens, die in dertien jaar tijd (1969-1981) zijn gebouwd. Al snel na de realisatie kreeg elke toren een eigen kleurmarkering bestaande uit diagonale, overhoekse vlakken en neonlijnen. Ze zijn gebouwd in de volgorde groen, rood, blauw en geel. Ook al lijken de torens identiek, qua oppervlakte zijn er verschillen. De twee torens op het Engelse Kamp (achter de Dr. S. van Mesdagkliniek) hebben namelijk een oppervlak van 20 bij 20 meter en de andere twee zijn 22,5 bij 22,5 meter.

De torens zijn veertien verdiepingen hoog, gerekend vanaf de, grotendeels open, onderbouw. De bovenste verdieping wordt gebruikt voor technische installaties. Het ontwerp voor de torens, inclusief hun laagbouw, is van K.G. Olsmeyer en het bureau van zijn zoon: Olsmeyer & De Graaf. Hij heeft de laagbouw met behulp van een doorlopend witte daklijst tot een eenheid verbonden. De drie lage kantoren zijn van de hand van architect Coen H. Bekink.

In de nabije toekomst zullen de torens worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwe kantoortorens, woningen en appartementen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer