Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Nijhuis, G.

Café Restaurant Overstag

Gedempte Zuiderdiep 139

Dubbele villa

Zuiderpark 12-13

Jugendstilpand Verlengde Hereweg

Verlengde Hereweg 21

afdrukken Voormalige Melkinrichting

Architectuur
toon vergroting Voormalige Melkinrichting
toon vergroting Voormalige Melkinrichting
toon vergroting Voormalige Melkinrichting

Dit markante industriegebouw werd destijds gebouwd als distributiecentrum voor melk en melkprodukten, gelegen aan de rand van het Noorderplantsoen. De ontwerper heeft het gebouw, dat bestaat uit twee lagen met diverse kapvormen, een landelijk karakter gegeven. Het doet denken aan woonhuizen en villa’s zoals die destijds in de provincie werden gebouwd. Alleen het naamopschrift en de twee tegeltableaus, waarop respectievelijk koeien in de wei en een boerin met een juk staan, verraden de oorspronkelijke bestemming.

Het gebouw, dat een trapeziumvormige plattegrond heeft, is gericht op het Noorderplantsoen. De entree en de grote erker met balkon op de verdieping laten deze oriëntatie duidelijk zien. Dit is het voorname gedeelte van het pand.

De gevelwand aan de Noorderhaven heeft een topgevel gekregen. Hier ligt ook de entree op de begane grond. De vormgeving van de zijgevel is minder uitbundig. Alle vensters zijn diep in het muurvlak geplaatst waardoor reliëfwerking is ontstaan. De ontwerper heeft het gebouw zorgvuldig ontworpen en veel aandacht geschonken aan de materialen en de verwerking daarvan. Zo is er witte verblendsteen toegepast, maar ook geglazuurde gele stenen en natuursteen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer