Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Sociale woningbouw Oostersingel

Architectuur
toon vergroting Sociale woningbouw Oostersingel

Het woningcomplex aan de Oostersingel is één van de grootste sociale woningbouwprojecten die voor de Tweede Wereldoorlog dicht bij de binnenstad is gebouwd.

In de buurt van de Stadsschouwburg en het Academisch Ziekenhuis heeft de architect S.J. Bouma op het gehele perceel langs de Oostersingel, tussen de Walstraat en de Kruitlaan, een wand met woningen gebouwd. Het complex bestaat uit twee bouwlagen, opgebouwd uit donker metselwerk, met beneden- en bovenwoningen onder een zolderverdieping. De daken van het complex hebben karakteristieke oranje dakpannen.

De architect doorbrak de monotonie van de straatwand door om de vijftien meter het complex een meter te laten verspringen. Ook de erkers van de woningen op de verdiepingen verlevendigen het complex. De voordeuren van de woningen bevinden zich op straatniveau.

Een groene zone voor de huizen zorgt voor een aangename overgang naar de straat. Bouma paste ook een onderdeel van een zeventiende eeuws poortgebouw toe als toegang voor het binnenterrein aan de Walstraat.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer