Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Huurman, P.M.A.

Villa Zuiderpark

Zuiderpark 25

afdrukken Winkelgalerij Brugstraat

Architectuur
toon vergroting Winkelgalerij Brugstraat

De winkelgalerij met bovenwoningen is gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van de Brugstraat en is een ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman uit 1909. De galerij is gebouwd in de bouwstijl van de Vernieuwingsarchitectuur met kenmerken van de Art Nouveau.

Het meest westelijke pand van de groep van zeven aaneengeschakelde panden sluit de reeks af en vormt de hoek met de Hoge der A. Vanwege de verkeersproblematiek in de Brugstraat heeft de architect een winkelgalerij aangelegd, die op een slimme wijze trottoirruimte toevoegt aan de smalle straat.

De veertien zuilen zijn van gepolijst roze graniet op ongepolijste geometrisch behakte grijze granieten sokkels. Ze worden bekroond door zandstenen kapitelen, gebeeldhouwd in de vorm van kikkers, vogels en bloemen. Op de zuilen rust een architraaf, die is bekleed met gele geglazuurde tegels.

De gevels op de verdieping zijn opgetrokken uit rode baksteen en uit gele of witte verglaasde verblendsteen. Alle vensters zijn gedekt met rechte hardstenen lateien.

Twee panden zijn opgemetseld tot topgevels. Het hoekpand bezit een houten erker, dorpelbanden in natuursteen en segmentvormige balkons met siersmeedwerk.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer