Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Huurman, P.M.A.

Villa Zuiderpark

Zuiderpark 25

afdrukken Winkelpand Herestraat

Architectuur
toon vergroting Winkelpand Herestraat
toon vergroting Winkelpand Herestraat

Dit winkelpand, met rechthoekige plattegrond, dateert uit de jaren twintig van de twintigste eeuw en staat in een gesloten gevelwand. De gevel van de eerste en tweede verdieping is vormgegeven in de sfeer van de Art Deco. De pui op de begane grond is sterk gewijzigd: de meeste panden in de Herestraat werden en worden regelmatig aangepast aan de heersende trends.

De gevel is symmetrisch opgebouwd, waarbij verschillende metselverbanden zijn toegepast. Zo zijn de bakstenen boven de strook vensters op de tweede verdieping verticaal geplaatst, het zogenaamde staand metselverband. Dit gevelvlak wordt nog extra benadrukt door het boven de dakrand uit te laten steken. Een gemetselde vlaggestok in de vorm van een afhangende kegel markeert dit onderdeel nog eens extra.

Ook de vensterpartijen op de verdiepingen hebben een bijzondere vormgeving gekregen. Zo heeft de architect gekozen voor harmonicavormige vensters. Boven de lijst met dezelfde vorm zijn zes bovenlichten geplaatst. In het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw zijn de bruine bakstenen één voor één geschilderd in verschillende pasteltinten waardoor het decoratieve karakter nog extra werd versterkt.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer