Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken NOVO Avondsterlaan

Architectuur
toon vergroting NOVO Avondsterlaan
toon vergroting NOVO Avondsterlaan
toon vergroting NOVO Avondsterlaan

De NOVO, een organisatie die ondersteuning, begeleiding en zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, heeft al langer een vestiging aan de Avondsterlaan. Voorheen was deze bestemd voor dagbesteding, maar er was behoefte aan een nieuwe woonlocatie voor gehandicapte kinderen en jongeren.

Om het gebouw daarvoor geschikt te maken, was een grondige renovatie nodig: het gebouw moest volledig worden gestript en aangepast aan de eisen voor bewoning. Belangrijk was ook de koppeling met de omringende parkachtige omgeving van de Avondsterlaan.

De houten gevelbekleding sluit hierop aan en geeft een vriendelijk karakter aan het gebouw: voor zowel voorbijgangers als voor de bewoners zelf. Door middel van trappen 'vloeit het gebouw uit' in het groen, de ruimte om het huis waar de jongeren zich kunnen uitleven. Het gebouw sluit ook aan bij de visie op zorg van de NOVO, die de kinderen uitnodigt en wil prikkelen om de wereld te leren kennen.

Naast die dynamiek biedt een logische ordening van het programma de kinderen houvast: het gebouw biedt structuur voor alle woongroepen en is zo vormgegeven dat elk 'huis' in het pand zijn eigen karakter heeft gekregen. Verder is ook in het interieur geprobeerd om bewoners zoveel mogelijk te stimuleren en het beste uit hen te halen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer