Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Gabriëlflat

Architectuur
toon vergroting Gabriëlflat
toon vergroting Gabriëlflat
toon vergroting Gabriëlflat

De Gabriëlflat aan de Zuiderweg te Hoogkerk stamt uit de jaren zestig en was in de loop der jaren toe aan een grondige renovatie. Oorspronkelijk werd ingezet op een gefaseerde aanpak, maar nadat de ruim 100 bewoners tijdelijk gehuisvest konden worden in de Veldspaatflat in de Groninger wijk Vinkhuizen, was een gefaseerde uitvoering niet langer meer nodig.

Als onderdeel van de renovatie is een derde van het oorspronkelijke gebouw gesloopt. Op deze plaats is een nieuwe woontoren ontworpen en een atrium in het hart van het gebouw. Op de begane grond is een groot aantal functies ondergebracht, zoals een restaurant, bibliotheek, kapper, fysiotherapeut, biljartvereniging, een oudheidkundige vereniging en een dorpshuis. Deze functies zijn ook beschikbaar voor bewoners uit de omliggende wijk.

Het overige deel van het gebouw is gestript tot op de woning-scheidende wanden en de vloeren. Rondom zijn compleet nieuwe gevels aangebracht waardoor het gebouw een totaal andere uitstraling heeft gekregen. Ondanks de smalle beukmaat zijn toch ruime appartementen gerealiseerd. De keukens zijn gesitueerd aan de gangzone en voorzien van een kozijn tussen het aanrechtblad en de bovenkastjes, waardoor er naast lichttoetreding in de gang ook contact met medebewoners kan zijn.

In totaal bevat het complex 80 appartementen voor senioren, waarvan 28 zijn bestemd als zorgappartement. Op de begane grond bevinden zich twee woongroepen voor dementerende ouderen. Deze woongroepen zijn fysiek van elkaar gescheiden en hebben elk hun eigen zorgpost en ondersteunende functies. Daarnaast is een aantal logeerkamers gemaakt, die gebruikt kunnen worden door familieleden van deze bewoners. Ook de overige bewoners kunnen, indien gewenst, gebruikmaken van de zorgverlening van deze stichting. Ouderen kunnen zo in hun vertrouwde omgeving blijven, ook als ze extra zorg nodig hebben.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer