Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Woon- en bedrijfscomplex Kerklaan

Architectuur
toon vergroting Woon- en bedrijfscomplex Kerklaan
toon vergroting Woon- en bedrijfscomplex Kerklaan
toon vergroting Woon- en bedrijfscomplex Kerklaan

Op de hoek van de Kerklaan en de Louise Henriëttestraat was voorheen een garagebedrijf gevestigd. De hoek was grotendeels onbebouwd en bood ruimte aan een benzinepomp en een aantal parkeerplekken. In het ‘Stadsvernieuwingsplan Oranjewijk’ uit 1988 kwam deze locatie in aanmerking voor herstructurering. Over de plek schreef de gemeente: 'De huidige situatie is in stedenbouwkundig en functioneel opzicht onwenselijk. De bebouwing zal gesloopt dienen te worden, waarna opvulling van de gehele hoek tot op de rooilijnen plaats kan vinden.'

Het duurde vervolgens nog meer dan twaalf jaar voordat er daadwerkelijk bouwplannen werden gemaakt. De ontwerpopdracht ging naar de Groninger Architectuurstudio SKETS. In het ontwerp zocht het bureau, in overeenstemming met bovengenoemde uitgangspunten, aansluiting met de beide straatwanden. Het gebouw voegt zich naar de hoogte van het aansluitende blok in de Louise Henriëttestraat.

Aan de Kerklaan is het contrast met de naastgelegen bebouwing groot. Het verschil in hoogte doet het pand hier extra uitkomen als hoekgebouw. Ook de doorlopende vensterstroken benadrukken dit. De begane grond werd er ingericht als bedrijfsruimte, met daarboven drie appartementen. Op de derde laag vormt een aaneenschakeling van bouwvolumes het derde appartement. Op de hoek is een dakterras uitgespaard. Aan de Louise Henriëttestraat bevinden zich drie grondgebonden woningen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer