Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Vooruitgang

Lage der A 5,6

Dubbele villa Noorderstationstraat

Noorderstationsstraat 47-49

afdrukken Woningen Tuinbouwstraat

Architectuur
toon vergroting Woningen Tuinbouwstraat
toon vergroting Woningen Tuinbouwstraat
toon vergroting Woningen Tuinbouwstraat

In 1913 vroeg Chr. F. Nap jr. toestemming voor het bouwen van zes gebouwen aan de nieuw aangelegde 'straat ten westen van de Moesstraat'. De zes gebouwen, die samen een blok vormden, hadden elk een benedenverdieping en twee bovenwoningen. De vergunning werd hem verleend op 10 november 1913.

Het eerste plan dat Nap indiende, week af van het uiteindelijk gerealiseerde plan. Op de plaatsen waar nu de kenmerkende ronde portieken zitten, waren in het eerste plan vier deuren naast elkaar getekend. De buitenste twee deuren gaven toegang tot de benedenwoningen. Via de binnenste twee deuren werden zowel de woningen op de eerste als die op de tweede etage bereikt. De woningen op de bovenste verdieping hadden overigens binnen nog wel een eigen voordeur. Dit plan mocht echter niet uitgevoerd worden, omdat de bouwinspecteur het vanwege het gebrek aan vluchtwegen bij brand te gevaarlijk vond. Nap moest zijn plan dus laten aanpassen.

Het nieuwe plan werd nog geen twee maanden later ingediend; alle woningen kregen nu een eigen voordeur. De entrees van de benedenwoningen bleven op dezelfde plaats, die van de bovenwoningen werden in een portiek op de eerste etage getekend. Ondanks de vrees van de opdrachtgever dat het portiek 'bij slechte weersomstandigheden onveilig zou zijn' werd het gebouw volgens deze tekening gerealiseerd. Het blok is geheel symmetrisch opgezet, waarbij de drie portieken met hun driehoekige bekroning zorgen voor een statige uitstraling.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer