Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Oving Architekten

Bedrijfspand Lukken

Peizerweg 270

De Noorderboog

Laan Corpus den Hoorn

Goudriaan

Vechtstraat

afdrukken Woningen Kalverstraat

Architectuur
toon vergroting Woningen Kalverstraat
toon vergroting Woningen Kalverstraat
toon vergroting Woningen Kalverstraat

In opdracht van de gemeente ontwikkelde en ontwierp architectenbureau Oving de volledige Kalverstraat. Vanuit de trein trekt dit roodbakstenen woonblok lange tijd onafgebroken aan je oog voorbij. Het architectenbureau diende rekening te houden met de wensen van de toekomstige bewoners en zocht het naar een oplossing voor de spoorwegoverlast. Het woonblok heeft zich naadloos gevoegd naar de bestaande bebouwing aan de Parallelstraat, Moesstraat en Tuinbouwstraat, zowel in gevelhoogte als door de toepassing van rode baksteen.

Op de westelijke straathoek draait het blok zich met een elegante ronde hoek de Tuinbouwstraat in. Geometrische openingen in de vrijstaande voorgevel bieden daar, als een kijkdoos, zicht op het verborgen binnenterrein. Halverwege de Kalverstraat wordt het blok even onderbroken en geeft een straatje toegang tot het openbare binnenterrein en tot de Tuinbouwstraat. Het straatje is tevens een fysieke scheiding tussen twee verschillende woningtypen.

Als gevolg van het steeds smaller wordende perceel, zijn de woningen richting de westelijke hoekafsluiting ondieper, maar breder. In de gevel wordt dit benadrukt door vier kleine vierkante raampjes, twee meer dan in het eerste gedeelte. Daar zijn de kavels dieper, maar smaller. Een vide met een lichtkoepel zorgt er voor meer daglicht in huis.

Vanwege het spoorweglawaai is de voorgevel zeer gesloten met weinig glasvlakken. Dit in tegenstelling tot de open en ‘informele’ achterkant, waar bewoners zelf mochten kiezen voor allerlei uit- en opbouwen. De ritmiek van de voorgevel wordt enkel bepaald door de verdiepte voordeur, het horizontale keukenraam en de verticale glazen gleuf.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer