Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Onbekend

De Vooruitgang

Lage der A 5,6

Dubbele villa Noorderstationstraat

Noorderstationsstraat 47-49

afdrukken Herenhuis Verlengde Hereweg

Architectuur
toon vergroting Herenhuis Verlengde Hereweg

Het is vooralsnog onbekend wie verantwoordelijk was voor de opdracht en het ontwerp van dit pand aan de Verlengde Hereweg 24. Waarschijnlijk dateert het bakstenen herenhuis uit het begin van de twintigste eeuw.

Onder de witte pleisterlaag zijn stijlelementen te vinden die overeenkomen met die van de Jugendstil, zoals het asymmetrisch geplaatste torentje met baksteendecoratie, de erker op de eerste verdieping, de rondbogige ramen en de chaletachtige versiering onder de vensterbanken.

Het herenhuis is opgedeeld geweest in de nummers 24 en 24a en dienden beide als twee woonhuizen. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw werd het pand, vanwege zijn bouwvallige staat, gevorderd door de gemeente en opgeknapt. In 1961 werd de benedenwoning omgebouwd tot bankkantoor met een woning voor de kassier van de Coöperatieve Raiffeisenbank Haren.

Architectenbureau H. Barkhuis maakte toen het ontwerp voor de nieuwe invulling. Momenteel is pizzeria Contini gehuisvest in het herenhuis: er wordt beweerd dat dit de eerste pizzeria was die ooit in Groningen werd geopend. Overigens gebeurde die opening op een andere plek.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer