Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Onbekend

De Vooruitgang

Lage der A 5,6

Dubbele villa Noorderstationstraat

Noorderstationsstraat 47-49

afdrukken Kantoor Brouwerij Keizer Barbarossa

Architectuur
toon vergroting Kantoor Brouwerij Keizer Barbarossa
toon vergroting Kantoor Brouwerij Keizer Barbarossa

Aan de Helper Kerkstraat was tot in de jaren '60 van de twintigste eeuw een brouwerij gevestigd met de naam Keizer Barbarossa. Deze was ontstaan uit een fusie tussen de brouwerijen W. Keizer & Co, gevestigd aan de Lage en Hoge der A, en Barbarossa, een jonge brouwerij van een Duitse brouwer. Direct na deze fusie, in 1906, besloot de brouwerij te verhuizen naar Helpman.

In de loop van de jaren ’20 begon de brouwerij zo goed te draaien dat ze zelf ook ging bottelen. Voorheen gebeurde dat door zelfstandige bedrijven. In 1937 nam de brouwerij het kantoorpand aan de Helper Kerkstraat in gebruik. Ook werd in die tijd op het terrein een aantal ‘Amerikaanse’ flatwoningen gebouwd (met boodschappenlift) en legde de directie een hertenkamp aan. Het hertenkamp bood zelfs nog een jaar onderdak aan een aantal kangoeroes, maar die hebben de strenge Hollandse winter niet overleefd.

Ondertussen bleef de brouwerij groeien en werd hij in 1962 fors uitgebreid, waarbij ook het nieuwe kantoorpand werd vergroot. Dit pand is het enige zichtbare overblijfsel van de brouwerij, en heeft nu een woonbestemming. De brouwerij zelf heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw. Het laatste bier werd gebrouwen in 1965, al drie jaar na de verbouwing.

In de jaren ’80 heeft architect Jos Westra, in samenwerking met Buro voor Architektuur en Ruimtelijke Ordening Martini, in opdracht van de voormalige Woningstichting Volkshuisvesting nieuwbouwwoningen op het terrein gerealiseerd.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer