Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Daan, Gunnar

Havenkantoor Oosterkade

Oosterkade 14

Woningen Rabenhauptterrein

Thomsonstraat 1-38

afdrukken Woningen Reitdiep, Eiland 2

Architectuur
toon vergroting Woningen Reitdiep, Eiland 2

Het stedenbouwkundige thema van het uitbreidingsplan Reitdiep, ten noordoosten van de stad, wordt gekenmerkt door wooneilanden die worden omringd door vaarten en aanlegplaatsen.

Op de eilanden 2 en 3 heeft architectenbureau GDA, in samenhang met het thema van wonen aan het water en in het landschap, een relatie gezocht met historische waterdorpen. De vier variaties die op het thema zijn ontwikkeld, hebben een eigen uniek karakter. Type Kopersand bestaat uit 30 eengezins-woningen, type Koningsplaat uit 38 twee-onder-één-kap woningen en van de 15 vrijstaande villa's zijn 12 van het type Lauwerswal en 3 van het type Emshoorn.

De woningen zijn herkenbaar aan de markante hellende kappen. Bij de geschakelde rij ééngezinswoningen zijn deze uitgevoerd als één ononderbroken dakvlak. De woningen hebben een kleurige en gevarieerde uitwerking. De daken en gevels zijn, variërend per type, in drie kleuren uitgevoerd; rood, grijs en groen. De dakranden en raamkozijnen, waaronder karakteristieke patrijspoorten, zijn wit geschilderd. Het gebruik van verschillende houten vlakvormen als gevelbekleding versterkt ook hier de associatie met historische houten eiland- en kustbebouwing.

De verwevenheid van wonen met waterrecreatie is gerealiseerd door de aanleg van grote oevertuinen en aanlegplaatsen en door hier en daar boothuizen aan de woningen te koppelen. In de omliggende openbare ruimte zijn voorzieningen getroffen voor visstekken, verblijf- of speelruimten.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer