Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Daan, Gunnar

Havenkantoor Oosterkade

Oosterkade 14

afdrukken Woningen Rabenhauptterrein

Architectuur
toon vergroting Woningen Rabenhauptterrein
toon vergroting Woningen Rabenhauptterrein

De 44 woningen aan de Thomsonstraat staan op de plek waar tot aan de Tweede Wereldoorlog de Rabenhauptkazerne was gevestigd. Het terrein raakte na de oorlog grotendeels in onbruik en dus werd er een woningcomplex gepland. Dit werd opgezet als een intiem buurtje, dat aan drie randen een gesloten karakter heeft, maar zich richting de Hereweg en de binnenstraat juist opent.

De architectuur van de woningen sluit wat materiaal en vorm betreft aan bij de bestaande villa, waar nu accountantskantoor Brink is gevestigd. Zo zijn de soort baksteen, de horizontale lijnen en de overstekende dakranden overgenomen. De woningen op het binnenterrein zijn deels geschakeld (17) en deels vrijstaand (19).

De woningen aan de Hereweg zijn gebouwd als vier blokjes met elk twee huizen, waardoor het buurtje richting de Hereweg een open en vriendelijke uitstraling heeft gekregen.

De straatnaam verwijst naar Majoor Thomson, van wie ook een borstbeeld is geplaatst. Men zegt dat het beeld op de oorspronkelijke locatie staat, maar dit is slechts ten dele waar: in de tijd van de Rabenhauptkazerne stond het beeld zo’n tien meter noordelijker

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer