Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Kuiler en Drewes

Bedrijfsgebouw Paradijsvogelstraat

Paradijsvogelstraat 11

De Kleine Wereld

S S Rosensteinlaan 21

De Puddingfabriek

Viaductstraat 3a

afdrukken Voormalig bankgebouw, Vismarkt

Architectuur
toon vergroting Voormalig bankgebouw, Vismarkt
toon vergroting Voormalig bankgebouw, Vismarkt

Dit voormalige bankgebouw aan de zuidzijde van de Vismarkt is in 1923-24 gebouwd in opdracht van de N.V. Incassobank naar een ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes. Het ontwerp is in samenwerking met J.J. Limburg tot stand gekomen. Uniek aan het gebouw zijn de decoratieve elementen die refereren aan Egyptische en Assyrische bouwkunst.

Het monumentale brede gebouw is opgetrokken uit een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain met drie bouwlagen onder een dwarsgeplaatst, hoogopgaand schilddak met grijze Friese golfpannen. Het dak gaat voor een deel schuil achter een balustrade. De voorgevel is vijf raamtraveeën breed en geheel bekleed met graniet. In de twee buitenste traveeën zijn op de begane grond zware toegangspartijen aangebracht. Twee half-zuilen met papyrusbundel-suggestie, abacus en architraaf omvatten de zware houten deuren, die met zwaar decoratief ijzerbeslag zijn versierd. Op de architraaf is een klein gedrukt bovenlicht geplaatst en voorzien van smeedijzeren traliewerk.

Tussen de genoemde partijen zijn drie souterrain vensters zichtbaar met daarboven lichtvensters van de bel-étage. Een strakke brede lijst sluit de begane grond af en leidt tevens de verdiepingen in. Gedrukte rechthoekige vensters zijn in de verdiepingen afgewisseld met halfzuilen. Deze bundelzuilen, met bindringen en abacus dragen een gevel-omvattende architraaf. Een daklijst met balustrade wordt ondersteund door klossuggesties met guttae-decoraties. Het schilddak is op de nokken versierd met pirons van zink. De toenmalige bankfunctie van het gebouw komt zeer nadrukkelijk in de architectuur tot uiting.

Momenteel huisvest het pand een (afhaal)restaurant.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer