Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Galerijwoningen Turfsingel

Architectuur
toon vergroting Galerijwoningen Turfsingel
toon vergroting Galerijwoningen Turfsingel
toon vergroting Galerijwoningen Turfsingel

Dit bouwproject, een ontwerp van S.J. Bouma, aan de noordzijde van de Turfsingel, valt op door de ambachtelijke en traditionele bouwstijl.

Het complex is opgebouwd uit een H-vormige plattegrond met drie bouwlagen onder een zolderverdieping. In totaal zijn er 22 woningen ondergebracht waaronder 10 parterrewoningen en 12 bovenwoningen op de verdiepingslaag. De benedenwoningen hebben voortuinen en de bovenwoningen een extra woonlaag. De laatstgenoemden zijn via monumentale trappen aan weerszijden van het complex te bereiken.

Het ontwerp kenmerkt de invloed van de Delftse School, met name vanwege het feit dat de materialen, vormgeving en details alle refereren aan de Nederlandse bouwtraditie. Zo verwijzen o.a. de topgevels, zadeldaken, de traditionele kozijnindeling met luiken en het siermetselwerk naar ambachtelijkheid en traditionele motieven.

Aan de zijde van het naastgelegen gymnasium zijn zelfs originele 17e-eeuwse natuursteen elementen in de gevel verwerkt. Deze behoorden tot een voormalig woonhuis in de stad.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer