Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Dienst RO/EZ

Architectuur
toon vergroting Dienst RO/EZ
toon vergroting Dienst RO/EZ
toon vergroting Dienst RO/EZ

Bouma ontwierp het kantoor voor de Dienst Gemeentewerken toen hij daar als gemeentearchitect in dienst was. Het gebouw is representatief voor Bouma's monumentale en expressieve ontwerpen in de Amsterdamse Schoolstijl.

Het ontwerp laat verschillende gevelbehandelingen zien. Aan de zijde van het Gedempte Zuiderdiep valt het zwaar overhellende dak op, waar de dakpannen op monumentale wijze en bijna verticaal zijn geplaatst. Daaronder is, direct onder de goot, een aanééngesloten horizontale raampartij gezet. De entree van het gebouw is aan het binnenplein gelegen en via een asymmetrische poort aan de zijde van het Zuiderdiep te bereiken.

Om de stedelijkheid van het gebouw te vergroten is de bebouwing op de hoek monumentaal aangezet. Niet alleen in hoogte maar ook voor wat betreft de bijzondere rondingen in het metselwerk die de verticaliteit op deze plek nog eens vergroten. De zijgevel langs de Ubbo Emmiusstraat valt op door de ritmische ordening van ranke gemetselde ribben, afgewisseld met hoge en smalle ramen. Blikvanger aan deze zijde is het lichtgebogen gevelhoge glas-in-lood venster van het trappenhuis. Andere bijzonderheden zijn de beeldhouwwerken van Willem Valk die refereren naar de functie van het gebouw. Het gebouw heeft weer haar oorspronkelijke kleuren gekregen.

Architectenbureau Karelse en Van der Meer (nu De Zwarte Hond) kreeg de opdracht een uitbreiding te maken en aan te sluiten bij het bestaande gebouw. Met de uitbreiding, die gereed kwam in 1990, werd ook de entree van het oude naar het nieuwe gebouw aan het Zuiderdiep verplaatst. In een lang en wigvormig kavel werd circa 6100 m2 kantoorruimte gerealiseerd. De dienst kreeg een open gebouw ‘waarin men zich niet kan verbergen’ en de trap zo smal is dat je ‘elkaar wel tegen moet komen’.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer