Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Team 4 Architecten

Appartementen Noorder-Kroon

Noorderkroonstraat

Bedrijvengebouw Van Swietenlaan

Van Swietenlaan 23

De Leihof

De Sanstraat

afdrukken Uitbreiding Zernikegebouw

Architectuur
toon vergroting Uitbreiding Zernikegebouw
toon vergroting Uitbreiding Zernikegebouw
toon vergroting Uitbreiding Zernikegebouw

Dit gebouw vormt een uitbreiding van het Zernikegebouw (gebouw 5419) op het Zernike terrein. Het volume telt twee bouwlagen en volgt daarin de bouwhoogte van de ernaast gelegen bebouwing. Het complex is ontworpen rondom de bestaande grote collegezaal van het Zernikegebouw.

De overgang van de bestaande bouw naar de uitbreiding bestaat uit gevelhoge transparante glazen puien. Het complex is op de hoeken afgerond om zo min mogelijk daglicht weg te nemen op de ingang en de omliggende kantoren. De hellende gevel is afgewerkt met zink en trapsgewijs opgebouwd uit horizontale banen. De aluminium raamkozijnen zijn zo ingedeeld dat zij nooit over meer dan één baan lopen. Op deze manier wordt de horizontaliteit van het gebouw benadrukt, zodat de indruk van een entree wordt gewekt.

De uitbreiding bestaat uit gangen en collegeruimtes met een totaal van 1200 m2 vloeroppervlakte. De grote collegezalen bevinden zich in het midden. Daaromheen ligt een uitkragende vloer met daarnaast een vide tot aan de bestaande gevel. De gangen die hierdoor ontstaan, vormen een verkeersruimte die in verbinding staat met diverse ruimtes in de bestaande bebouwing. Aan de doorlopende ruimte op de begane grond en de vide op de verdieping zijn kleine collegezalen geplaatst, die als een waaier achter de kopgevels liggen.

Dit complex sluit functioneel naadloos aan bij de bestaande bebouwing en is door de bijzondere afwerking een blikvanger voor het Zernikegebouw.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer