Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Gebouw Rijksuniversiteit, Bloemstraat

Architectuur
toon vergroting Gebouw Rijksuniversiteit, Bloemstraat
toon vergroting Gebouw Rijksuniversiteit, Bloemstraat
toon vergroting Gebouw Rijksuniversiteit, Bloemstraat

Dit gebouw, waar tot 1985 het administratiekantoor van de E.G.G. (Energiebedrijf Gemeente Groningen) gehuisvest was, is momenteel onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het gebouw ligt evenwijdig aan de Bloemsingel en bestaat uit de zones tuin, publieksruimte en kantoor. De publieksruimte is een dubbelhoge, glazen hal van lichte staalconstructie. Het smalle kantoorgebouw is drie verdiepingen hoog. Op de overgang liggen de spreekruimtes. De scherpe hoek van Bloemstraat en Bloemsingel is doorgetrokken in het gebouw. Dat is een belangrijk motief in het gebouw geworden. Aan de straat ligt een semi-openbaar voorgebied. De tuin wordt afgeschermd door een blauw geschilderde betonwand met een vrij gevormde vensteropening.

De publieksruimte heeft een gebogen kop waarmee deze op het voorgebied aansluit. De derde verdieping staat op betonnen poten en vormt het dak van de voorruimte. Hier wordt de dubbele hoogte van de publiekshal gekoppeld aan de voorruimte en de straat. Het was de bedoeling een bestaand gebouw te integreren, maar vanwege de slechte staat ervan is het vrijwel volledig herbouwd.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer