Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Patijn, Wytze

Entreegebouw UMCG

Hanzeplein 1

UMCG

Hanzeplein 1

afdrukken Woningen de Held, Wierde 2B

Architectuur
toon vergroting Woningen de Held, Wierde 2B
toon vergroting Woningen de Held, Wierde 2B

De James Baldwinstraat ontsluit Wierde 2 vanaf de oude Legeweg.
Haaks vanaf deze toegangsweg beginnen vier tweezijdig bebouwde woonstraten: de Johan Ellenbergerstraat, de Jacob van Hattumstraat, de Josine Reulerstraat en de Oscar Wildestraat. Deze lange woonstraten eindigen in de kadeachtige Natalie Barneykade en worden halverwege doorsneden door een tapstoelopende voetgangersroute (zie linker foto). De basis is een efficiente, rationele stedenbouw die in de vormgeving enigszins is verzacht.
De 257 woningen van bouwcombinatie De Held vormen de kern van Wierde 2. Langs drie randen zijn kleinere projecten van andere architecten gerealiseerd.
De architectuur van Patijn is modernistisch, maar verlevendigd door kleur, overstekende dakranden en betonnen profielen in de gevel.
Alle woningen zijn 5.40m breed, maar daarbinnen is reagerend op de situatie een achttal typen gerealiseerd. Drie hoog langs de westzijde en de oostzijde en op de oostkoppen langs de voetgangersroute. Op de daar tegenover liggende zijde de zogenaamde erkerwoningen (zie linkerfoto).
Aan de westzijde met uitzicht op de open ruimte drive-in woningen. Al het andere parkeren gebeurd op straat, grotendeels dwars.
De onderkant van de gevels is van donkergele steen en de bovenkant van lichtgeel stucwerk op buitenisolatie. De ramen zijn daarbinnen opgenomen in een donkergele strook. De horizontale grens tussen boven en beneden verspringt in hoogte tussen voor en achtergevel. De erfafscheidingen langs de openbare ruimte zijn opgenomen in de architectuur. De houten bergingen liggen aan de achterpaden.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer