Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Loungeroom

Architectuur
toon vergroting Loungeroom

Dit opmerkelijke, met lood bekleedde prefab gebouwtje vormt een uitbreiding van één van de twintig door FARO Architecten ontworpen kadewoningen aan de Baldwinstraat in de Held.

Tegenstrijdige uitgangspunten lagen ten grondslag aan deze uitbreiding:
hij moest klein zijn maar ook groot, besloten en toch open, introvert en extrovert…. Een optelsom van deze welhaast onverenigbare uitgangspunten leidde tot een bijzonder en uitdagend ontwerp dat schijnbaar achteloos tussen de bestaande woningen is neergedaald.

Om het sterke ritmische beeld van de bestaande kadewoningen niet te verstoren, werd bewust gekozen voor een totaal afwijkende vorm en materialisatie. Hierdoor is het object direct te herkennen als een aanbouw, en niet als een goed bedoeld doch vals gespeelde noot (een latere toevoeging die verhult een toevoeging te zijn).

Een belangrijke inspiratiebron hierbij waren de hangende keukens van Appingedam, die net als de Loungeroom een opmerkelijke, haast parasitaire relatie aangaan met hun ‘gastheer’.

De Loungeroom, inmiddels ook wel bekend als Het Ei, is opgebouwd uit houten spanten en bekleed met in banen aangebrachte stroken lood. De principes van de botenbouw dienden als inspiratie. De loden banen geven het bouwwerk karakter en detail. De kop (of dop) van de Loungeroom kan hydraulisch worden geopend. Hierdoor ontstaat zicht op de aanliggende waterpartij. Het eivormige object is (vooralsnog) uniek in Nederland.

Op de DAG van de Architectuur 2004 werd de Loungeroom door een grote bouwkraan op zijn plaats gezet.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer