Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Leon van Gelderschool

Architectuur
toon vergroting Leon van Gelderschool

De nieuwe Leon van Gelder School, een openbare middelbare school voor vmbo, havo en atheneum in de wijk Vinkhuizen, maakt deel uit van het Reitdiep College in Groningen. Uit de gesprekken die tot het ontwerp hebben geleid, kwam de wens naar een spraakmakende, vloeiende architectuur naar voren. Deze wens is haast letterlijk vertaald.

Ronde vormen kenmerken de nieuwbouw. In drie golven zijn de verschillende lokalen samengebracht: als een metalen huls die letterlijk om de benodigde ruimten is heengetrokken. De golven vormen in één beweging zowel de vloer, gevel en het dak van het gebouw. Het toegangsgebied van het gebouw bevindt zich aan de achterkant: het ‘startpunt’ van de golven.

Boven op de vierkante doos, de sporthal, is het schoolplein geplaatst. De kopgevels kregen, net als de kozijnen in de lange metalen gevels, verschillende kleuren mee: elke afdeling een eigen kleur. In het gebouw zijn plaatsen gecreëerd waar leerlingen elkaar buiten de lessen om kunnen ontmoeten. In de aanloop tot realisatie is het ontwerp in samenspraak met de opdrachtgever en de gebruikers steeds verder verfijnd.

Door een uitgekiende budgettering, waarbij niet alleen de bouwkosten maar ook de exploitatiekosten (b.v. energiezuinigheid) op langere termijn zijn meegenomen, is gebleken dat ‘architectuur’ ook binnen de huidige scholenbudgetten haalbaar is.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer