Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Lighthouses

Architectuur
toon vergroting Lighthouses

Voor velen is de binnenstad een aantrekkelijk woongebied. Ruimte om te bouwen is er echter nauwelijks. Behalve op de daken. Daar ligt een stedelijk landschap te wachten op verkenning. Wonen op dit tweede maaiveld van de binnenstad is al op veel locaties een realistische optie. Zo zouden volledig geprefabriceerde woningen op de bestaande daken kunnen worden geplaatst.

Het Lighthouse is ontwikkeld als zo’n woning; een prefab ‘tweedemaaiveldwoning’ die binnen de huidige regelgeving en gangbare bestemmingsplannen gebouwd kan en mag worden. Met de oplevering van het project in de Rabenhauptstraat te Groningen in het voorjaar van 2005 is een belangrijke stap gezet in het ontwerpproces van het Lighthouse. Met de plaatsing werd aangetoond dat een droom werkelijkheid kan worden.

Het Lighthouse is in de eerste plaats een concept dat geprefabriceerd en afhankelijk van de draagkracht van de ondergrond op ieder dak een plek zou kunnen vinden. Lighthouses zijn snel te bouwen, eventueel in de toekomst weer te verplaatsen, hebben een minimale belasting voor de onderbouw en bieden een fantastisch uitzicht. Het Lighthouse is een individueel torentje, dat bestaat uit drie bouwlagen, met een totaal netto vloeroppervlak van ca. 41 m2 (bruto 53 m2).

Lighthouses hebben hun entree op het tweede maaiveld en een gemeenschappelijk dakterras dat onder en tussen de woningen doorloopt. In de basisuitvoering bevinden zich op de eerste verdieping de woonkamer en de keuken en op de tweede verdieping een slaap- en badkamer. Er zijn ook varianten uitgewerkt waarin dit is omgedraaid, andere functies er een plek vinden of het Lighthouse met een bouwlaag meer of minder wordt uitgevoerd.

Het Lighthouse wordt per bouwlaag geprefabriceerd in een bedrijfshal. Vervolgens worden de houten elementen per vrachtwagen aangevoerd op de locatie en op het stalen frame van de onderbouw gehesen. De assemblage kan, ook op lastig bereikbare plekken, in zeer korte tijd plaatsvinden. De drie elementen zijn vooraf van een gevelbekleding voorzien, zodat geen steigerwerk meer nodig is en het handwerk op de bouwplaats tot een minimum beperkt blijft.

De schakeling van de Lighthouses, alsmede de perforaties en bekleding van de gevel, zijn per project te bepalen. Zodoende kan met gestandaardiseerde producten een maximum aan locatiespecifieke diversiteit op het tweede maaiveld ontstaan.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer