Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Woningen Piccardthof

Architectuur
toon vergroting Woningen Piccardthof
toon vergroting Woningen Piccardthof

Deze woningen staan aan de zuidwestrand van de stad Groningen, in de wijk de Piccardthof. Beide woningtypen liggen op belangrijke zichtlocaties aan de randen van de wijk: de geschakelde 2-onder-1 kapwoningen aan de nieuwe uitvalsweg naar Paterswolde en de vrijstaande villa’s aan weerszijden van de centrale groene zone die de wijk doorsnijdt.

Vanuit de gemeente Groningen is voor de Piccardthof een jaren ’30 thema aangedragen. Dit is op verschillende manieren in de wijk terug te zien, zo ook in de woningen van de Zwarte Hond. Zij hebben het thema op een eigentijdse, abstracte manier geïnterpreteerd door te refereren naar de sfeer, het materiaal en de detaillering van de jaren ’30. Dit wordt zichtbaar in o.a. de positie van de woning op de kavel, degelijk materiaalgebruik en aandacht voor de totaalcompositie.

Geschakelde 2-onder-1-kap woningen
De verspringende woningen staan in een schuine lijn aan de weg en hebben een houten terras direct aan het water, met uitzicht op de groenstrook. De vensterindeling van de woningen is streng en heeft een doorlopend ritme. De woningen bestaan uit drie lagen en door de volumeopbouw en de vertanding ontstaat een strak, maar levendig beeld.
Aan beide zijden van de woningen wordt het totaalbeeld bepaald door grote kappen met rode keramische leien. Aan beide uiteinden van het blok staan afwijkende woningen die reageren op de hoekpositie.

Vrijstaande villa’s
Aan weerszijden van de centrale groene strook in de wijk liggen 18 vrijstaande villa’s. De kavels zijn ruim en de woningen zijn opgebouwd uit verschillende geschakelde volumes. Het centrale deel bestaat uit drie lagen met een zadeldak van rode leien, dat halverwege de eerste verdieping verticaal omlaag knikt. De woningen zijn twee aan twee spiegelsymmetrisch gekoppeld tot één architectonische eenheid. Ook bij deze vrijstaande villa’s is het totaalbeeld het uitgangspunt.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer