Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Simon van Hasseltschool

Architectuur
toon vergroting Simon van Hasseltschool
toon vergroting Simon van Hasseltschool
toon vergroting Simon van Hasseltschool

De voormalige Th. Thijssen- en D. Bosschool, nu Simon van Hasseltschool, ligt markant aan een zijde van het Linneausplein midden in de Oosterparkwijk. De zes- en zevenklassige dubbele lagere school voor openbaar onderwijs heeft overdekte speelplaatsen en een gymnastieklokaal. Om kosten te besparen werden beide scholen in één gebouw verenigd.

Het ontwerp is bijzonder vanwege de boerderijachtige kenmerken, waardoor het aansluit bij de boerderijwoningen in de achtergelegen ‘Blauwe Dorp’-buurt. Het gebouw fungeert als plein en straatafsluiting en heeft om die reden aan beide straatzijden een architectonisch uitgesproken gevel.

De school, gebouwd in de Groninger variant van de Amsterdamse School, bestaat uit twee bouwlagen en een zolderkap. De gevel is opgetrokken uit gele en paarsbruine baksteen. De plattegrond is L-vormig en bestaat uit twee rechthoekig volumes met klaslokalen die met elkaar worden verbonden door een gezamenlijk gymlokaal.

Typisch voor de ontwerpen van Bouma en de Amsterdamse Schoolstijl is de monumentale uitstraling van de hoekbebouwing, met een ‘toren’ die als markant accent in de omgeving staat. De hoekbebouwing zelf lijkt op een vergrote versie van de kop van een kop-hals-romp boerderij.

De bebouwing met lokalen ligt aan weerszijden als een ‘schuur’ aan deze kopbebouwing vast. Dit wordt versterkt door de steile schildkappen met oranje dakpannen en opgelegde nokken. Aan de zijde van de Zaagmuldersweg is de gevelwand over twee bouwlagen opgemetseld.

Bij de vleugel aan de Heesterpoort is de eerste bouwlaag opgemetseld en bevindt de tweede zich onder de steile schildkap. De straatzijden van het scholengebouw hebben een gesloten uiterlijk, terwijl het gebouw zich aan de binnenzijde door middel van grote ramen naar het schoolplein opent.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer