Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Herenhuis Ossenmarkt

Architectuur
toon vergroting Herenhuis Ossenmarkt

De ‘Nieuwe Stad’, de 17e eeuwse uitbreiding van Groningen, moest volgens haar bedenker een rijke uitstraling krijgen. Echt ‘Gouden eeuws’ werd het echter pas in 1750, toen de oud-koloniaal Jan Albert Sichterman de kleinere bebouwing aan de noordzijde van de Ossenmarkt liet vervangen door de huidige bebouwing. Sichterman was directeur van de V.O.C. en toen hij in 1745 in Groningen terugkeerde gaf hij opdracht tot de bouw van, wat een Lübeckse pastor in 1755 noemde, ‘een paleis, dat alleen al een bezoek aan Groningen waard was’.

Na de dood van de opdrachtgever werd het huis in 1770 verkocht en de nieuwe eigenaar splitste het huis in 2 delen, zoals het thans nog steeds in gebruik is. Het balkon dat boven de voordeur hing, werd verwijderd en staat nu in het Groninger Museum.

Het huis werd door vele mensen bewoond en het heeft zelfs nog enkele jaren dienst gedaan als Hoofdcommissariaat van Politie. In 1977 verdween de politie uit het pand en het naastgelegen koetshuis werd verkocht en opgeknapt.
De beide huizen aan de Ossenmarkt worden thans door particulieren bewoond.

Het onderkelderde, dubbele herenhuis met verdieping en lage tweede verdieping, is gebouwd in 1746-1750 en in 1770 gesplitst, waarbij de ingang, bereikbaar langs een bordes met dubbele gezwenkte trappenvlucht, vervangen werd door twee vrij eenvoudige ingangsdeuren.

Beide panden liggen onder een doorlopend gedrukt zadeldak met rijk gebeeldhouwde hoekvazen. Boven en onder de vensters, waarin acht, zes en vier ruiten, beeldhouwwerk; rijk gesneden consoles aan de gootlijst. Langs de gevels zijn opvallende natuurstenen hoekblokken geplaatst; voor het bordes, langs de trappen en voor de kelderverdieping fraai gesmede hekken, boven de deuren zijn snijramen geplaatst.

In nr 4 bevindt zich een trap met gesneden leuning; in nr 6 is nog een restant van oorspronkelijke vestibule aanwezig. Twee kamers hebben oorspronkelijke zeer rijk geornamenteerde stucplafonds. In het interieur zijn nog aanwezig: de marmeren schouwen uit de bouwtijd, als ook 18de-eeuwse dubbele houten paneeldeuren, een marmeren gang en keldertrap.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer