Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Opbouw Trezoor 'Onder de radar'

Architectuur
toon vergroting Opbouw Trezoor 'Onder de radar'
toon vergroting Opbouw Trezoor 'Onder de radar'
toon vergroting Opbouw Trezoor 'Onder de radar'

In de zomer van 2014 kreeg MX13 de vraag om de technische en juridische mogelijkheden van een extra bouwlaag aan de Langestraat te onderzoeken. De ruimte moest dienen als muziek- en filmruimte, en een toekomstig dakterras ontsluiten. Als een opbouw tot de mogelijkheden behoorde, dan zou de woning worden aangekocht.

Het realiseren van een extra verdieping lag wat precair. Het bestemmingsplan liet weliswaar ruimte voor een afwijking van de maximale bouwhoogte, maar hierop aanspraak maken legt een flinke hypotheek op het ontwerp. Zowel de welstandstandscommissie als de stedenbouwkundige dienen aan een dergelijke regeling hun medewerking te verlenen. Voor MX13 was het een bijzondere opgave om een maatpak te maken met een stedenbouwkundig en architectonisch overtuigend statement.

Het ontwerp bevat naast een film- en muziekruimte een tweede badkamer, zodat de kamer in de toekomst geschikt is als slaapkamer. Schuifpuien bieden toegang tot een ruim dakterras. De borstwering is uitgevoerd als een 60 cm brede tafel waarop je je drankje kunt neerzetten terwijl je geniet van het uitzicht. De grote installatieschacht van het bestaande huis moest een verdieping doorgetrokken worden tot aan de hoogte van het nieuwe dak.

In samenspraak met de opdrachtgevers is nagedacht over materiaalgebruik en uitstraling. In contrast met de bestaande bebouwing die stevig en aards oogt, is de opbouw juist abstract vormgegeven. Om dit te bereiken is het project vrijwel detailloos gebleven, dus zonder daktrim en traditionele hekwerken. Het toepassen van de metalen gevelbekleding versterkt de objectachtige, niet-bouwkundige uitstraling. De monochrome kleur geeft de uitbreidingen extra samenhang. De schuine hoeken in de borstwering en dakrand zijn gemaakt door Meilof Riks, een gespecialiseerd bedrijf dat 3D -gefreesd polystyreen omkleedt met aluminium zetwerk.

Het gebouw werd genomineerd voor de Gouden Kiezel tijdens de Dag van de Architectuur 2016.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer