Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Woning Trompstraat

Architectuur
toon vergroting Woning Trompstraat
toon vergroting Woning Trompstraat
toon vergroting Woning Trompstraat

De verdichting van de binnenstad kan leiden tot heel specifieke invullingen. Tegenover de grootschalige Nieuwe Academie vinden we een eigentijdse voorgevel in de oude straatwand. Deze bebouwing aan de Trompstraat staat op het achtererf van het hoekhuis aan de Radesingel. De particuliere ontwikkelaar maakte gebruik van het gegeven dat op het bouwterrein twee bestemmingsplannen van kracht waren, met verschil in maximale bebouwingshoogte en bebouwingspercentage.

De nieuwe gevel sluit precies aan op de hoogte van de twee aanliggende panden. Door het toepassen van een topgevel is het bouwvolume gemaximaliseerd. Een topgevel met daarachter een relatief steil zadeldak is binnen de moderne architectuur een zeldzaamheid. De vorm verwijst naar het archetypische beeld van een huisje.

Het programma bestaat uit gestapelde studioos met op de begane grond een brede garage. De begane grond is laag, de andere verdiepingen zijn afleesbaar door de grote gevelopeningen. De toegang tot de appartementen is opgenomen in het bijbehorende hoekpand.

De detaillering van de gevel is sober, maar zorgvuldig: strakke aluminium kozijnen en verdieping hoge glasvensters. Op de tweede verdieping is één opening uitgebouwd tot erker. Het gevelvlak bestaat uit donkere baksteen. Het ritme van iets uitgemetselde en iets terugliggende stenen is van dichtbij zichtbaar.

In de achtergevel is de steensoort veel lichter en in tegenstelling tot de voorgevel telt deze veel kleine vierkante vensters en een meer regelmatig patroon van uitgemetselde stenen.
De verbinding tussen het hoekpand en de nieuwbouw is gelegd door een passende kleur en de vormgeving van de nieuwe deuren.

Het publiek gaf dit project de eerste prijs.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer