Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Klein, F.

Bedrijfspand Oosterhamrikkade

Oosterhamrikkade z.z. 5-7-9

Heeredwingerflat

Ubbo Emmiussingel 4-36

afdrukken Winkelwoningcomplex Oude Ebbingestraat

Architectuur
toon vergroting Winkelwoningcomplex Oude Ebbingestraat

Het woningcomplex bevat kantoren en winkels en ligt in de binnenstad ten noorden van de Grote Markt. Het is onderdeel van een ensemble van twee gebouwen aan de noordzijde van de markt, aan weerszijden van de monding naar de Oude Ebbingestraat. Beide gebouwen maken deel uit van het Wederopbouwplan voor de binnenstad en zijn ontworpen door architectenbureau Klein uit Groningen. De westelijke bebouwing is echter ontwikkeld door het Philips Pensioenfonds en is in hoofdzaak met kantoren ingericht, er zijn slechts vier (inmiddels drie) woningen aangebracht.

In april 1954 vraagt W. Bakker Hzn., van het bouw- en makelaarskantoor Bakker, als gemachtigde van opdrachtgever O. Bouwman een vergunning aan voor de bouw van ‘een flatgebouw, bevattende 5 winkels, 6 kantoren en 9 woningen’.

Architect Klein heeft relatief veel wederopbouw bouwopgaven in de binnenstad op zijn naam staan; naast de panden aan de mond van de Oude Ebbingestraat heeft hij diverse wederopbouwprojecten aan de westzijde van de Stoeldraaierstraat, de Guldenstraat, de Ubbo Emmiussingel en het Hereplein gerealiseerd.

De bebouwing, gelegen onder een plat dak, bestaat uit vijf bouwlagen met een totale hoogte van 16,5m. boven het maaiveld en een kelderlaag van 2,75m. diep (incl. mestelwerk). Er is sprake van een hoofdvolume van vijf lagen hoog met een uitkraging ter hoogte van de tweede, derde en vierde bouwlaag. Deze uitkraging van 5m. rust op een rij van zeven betonnen kolommen. De verdiepingen met uitbouw bevatten per verdieping twee woningen en twee kantoren. De woon- en slaapkamers van de woningen zijn in het overkragende bouwdeel geplaatst. De winkels zijn op de begane grond ondergebracht, de woningen en kantoren bevinden zich op de verdiepingen. De woningen zijn op de Oude Ebbingestraat georiënteerd, waarbij de slaapkamers en woonkamer aan de voorzijde in de uitbouw boven de galerij zijn geprojecteerd.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer