Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Woning Peizerweg

Architectuur
toon vergroting Woning Peizerweg
toon vergroting Woning Peizerweg
toon vergroting Woning Peizerweg

De woning is gelegen aan de Peizerweg, de oude doorgaande weg van Groningen naar de dorpen ten westen van de stad. Op een perceel van ongeveer 800m2 is een eigentijdse tweelaagse schuurwoning gerealiseerd, die zich stedenbouwkundig gezien op de Peizerweg oriënteert. Bovendien ligt de kavel in een nieuwe woonwijk met een eigen stratenpatroon, geheel onafhankelijk van de Peizerweg.

De architectuur is een knipoog naar de nieuwe woningen in de achterliggende woonwijk, die met hun rieten kappen een landelijke uitstraling hebben. De woning heeft een afwijkende maar toch landelijke architectuur, en sluit met de korrel juist weer goed aan op de oude huisjes en boerderijen aan de Peizerweg. Het geheel bestaat uit een woonhuis en een schuur. De twee volumes omarmen een binnenplaats. Één van de eisen van de gemeente was dat de hoofdtoegang aan de de Peizerweg zou liggen en dat het ontwerp in het historisch straatbeeld zou passen.

Zowel het huis als de schuur zijn opgetrokken uit zwarte houten planken en een zinken dak. De grote schuifdeuren bij de entree en de ‘achterom’ naar de achterliggende woonwijk verwijzen naar de architectuur van het boerenerf. Een betonnen strook in de vloer door de woning verbindt de binnenplaats met de groene achtertuin. Bovendien verdeelt het de ‘open plattegrond’ in verschillende ruimtes.

De terreininrichting kwam tot stand in samenwerking met Matthijs Dijkstra en zal in de komende jaren nog verder ‘groeien’.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer