Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Klein, F.

Bedrijfspand Oosterhamrikkade

Oosterhamrikkade z.z. 5-7-9

Heeredwingerflat

Ubbo Emmiussingel 4-36

afdrukken Pakhuis en drukkerij Kostersgang

Architectuur
toon vergroting Pakhuis en drukkerij Kostersgang
toon vergroting Pakhuis en drukkerij Kostersgang
toon vergroting Pakhuis en drukkerij Kostersgang

Het bedrijfspand is gebouwd op het perceel van twee afgebroken, 19e eeuwse bedrijfspanden in de binnenstad van Groningen, naar een ontwerp van architectenbureau Klein te Groningen.

Fa. P.C. Nanninga, de opdrachtgever, wilde daar werkplaatsen en magazijnen vestigen ter vervaardiging van sloten en deur-/krukken. De eerste aanzet voor de bouw werd gedaan in 1943 met een ontwerp van de Groninger architect H. Prummel. Na het aanleggen van de fundering werd de bouw echter om nog onduidelijke redenen gestaakt en werd in 1945 verder gegaan met het ontwerp van architectenbureau Klein.

Opdrachtgever van het tweede bouwplan was dhr. H.K. Nanninga, zoon van P.C. Nanninga. Het ontwerp van het bedrijfsgebouw aan de Kostersgang ligt geworteld in de traditionele bouwpraktijk. De gemetselde gevels, de houten daklijst met traditionele profilering, de stalen ramen en het schuine pannendak zijn kenmerken uit de gebruikelijke vooroorlogse pakhuisbouw. Klein combineert deze onderdelen echter met nieuwe plastische vormelementen door te experimenteren met materialen en vormen. Voorbeelden zijn het gebruik van vensterbankstenen langs drie zijden van de raampartij, metselwerk die de suggestie van natuursteenblokken geven, de dubbele stalen ramen in een frame met betonnen stijl en betonlijst en de decentrale travee.

Dit resulteert in bijzonder vormgegeven raampartijen, een in het oog springende hijstravee met kopgevel en het gebruik van kleur als structuurgevend element. Het pand is drie bouwlagen hoog en is gelegen onder een plat dak dat ten dele aan de voorzijde afloopt in een schuin pannendak.

Het pand is gezet op een plattegrond van 12 meter breed aan de voorzijde en 11 meter diep en is opgebouwd uit gemetselde gevels van roodbruine gesinterde steen (voorgevel en borstwering zijgevels), rode Groninger baksteen (zijgevels) en gele klinkers (hijstravee).

Op de begane grond bevindt zich een magazijn en op de verdiepingen bevinden zich de werkplaatsen. Een betonnen trappenhuis achterin verbindt de verdiepingen. De toevoer van materiaal en producten kan plaatsvinden via de hijsbalk en de pakhuisdeuren op de verdieping. De interne draagconstructie bestaat uit stalen liggers op betonnen penanten. Daarop zijn betonnen vloeren gelegd. Ook de begane grond vloer is van gegoten beton en een centrale betonnen kolom maakt het mogelijk de ruimte geheel vrij te houden en optimaal te gebruiken als magazijn.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer