Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Architectenbureau H.J. van Wissen

Zakenpand Geubels

Guldenstraat 20

afdrukken Bedrijfspand Herebinnensingel

Architectuur
toon vergroting Bedrijfspand Herebinnensingel
toon vergroting Bedrijfspand Herebinnensingel
toon vergroting Bedrijfspand Herebinnensingel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is door oorlogsgeweld veel bouwschade ontstaan aan de noordoostzijde van het Hereplein. Grote delen werden kaalgeslagen, waaronder de locatie van de voormalige bioscoop Camera (het huidige ForumImages) en omgeving. Bij het naburige pand aan de Herebinnensingel 1 kon totale afbraak worden voorkomen.

Er werd een grondige verbouwing uitgevoerd in opdracht van de Centrale Tegel-en Boardhandel en naar ontwerp van de Groninger architect H.J. van Wissen. De voorgevel werd vernieuwd, de kap verhoogd, de houten vloeren vervangen door vloeren van gewapend beton en een nieuwe indeling gemaakt met toonkamers, kantoor- en magazijnruimten. Op de begane grond werden de showroom, een monsterkast en een magazijn gebouwd en op de eerste en tweede verdieping de kantoren.

Eind jaren '50 van de vorige eeuw neemt de Steenhandel Groningen N.V. het pand over. In de nis bij de voordeur is een keramisch tableau aangebracht van de Steenhandel Groningen N.V.

Het ontwerp getuigt van een traditionele bouwtrant met bakstenen gevels en is kenmerkend voor de bouwstijl van H.J. van Wissen door de enigszins sobere uitstraling. Het eerste ontwerp uit 1950 werd vervangen door het uitgevoerde ontwerp uit 1951, vanwege de ‘betere eenheid’. In 1979 wordt het pand aangepast voor een verandering van groothandel naar detailhandel door architectenbureau Klein.

Het kantoorgebouw bestaat uit drie bouwlagen onder een plat dak en is gezet op een rechthoekige plattegrond van ca. 11 bij 21 m. De voorgevel is opgebouwd uit drie lagen met op de begane grond een centrale driezijdige gemetselde pui met vijf stalen ramen van elkaar gescheiden door ronde gemetselde pilasters en gezet op een gemetselde borstwering.

Aan weerszijden van de pui zijn de ingangsportalen aangebracht; links voor de begane grond en rechts voor de bovenverdiepingen. Op de voorgevel zijn 10 zes-hoekige keramische tableaus aangebracht in de borstweringen. Hierop zijn voorstellingen te zien met figuren, wapens en een Madonna. Dit zou kunnen wijzen naar een katholieke achtergrond van de Centrale Tegel-en Boardhandel. De keuze voor de architect Van Wissen, die overwegend voor katholieke opdrachtgevers werkte, versterkt dit vermoeden.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer