Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Voormalige bioscoop Camera Hereplein

Architectuur
toon vergroting Voormalige bioscoop Camera Hereplein
toon vergroting Voormalige bioscoop Camera Hereplein
toon vergroting Voormalige bioscoop Camera Hereplein

De vijftiger jaren van de twintigste eeuw waren topjaren als het ging om bioscoopbezoek. Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar werd het aantal bioscoopbedrijven in Groningen in deze periode herhaaldelijk uitgebreid.

Bioscoopexploitant A.F. Wolff uit Utrecht bouwde landelijk meerdere 'Camera-Studio'-bioscopen. Zijn vestiging in Groningen werd de eerste nieuw gebouwde bioscoop in de stad. Tot die tijd waren kleine filmzaaltjes in verbouwde woonhuizen gebruikelijk.

Nico de Jong startte met het ontwerp, maar de voltooiing en het grootste deel van het ontwerp is van de hand van de architect M. Gerbenzon uit Leeuwarden. In 1977 verbouwde het Bureau Gerbenzon & de Vos de bioscoopzalen en in 1994 breidde het Groningse bureau Karelse & Van der Meer de foyer uit met een aanbouw aan de voorgevel.

Het gebouw bestaat in feite uit twee volumes; een kopbebouwing die bestaat uit een rechthoekig doosvolume dat met de lange zijde aan het Hereplein is geplaatst en een lager achterliggend bouwvolume dat als vrijwel vierkante doos tegen de kopbebouwing aan is geplaatst. Het voorste deel was bedoeld voor facilitaire voorzieningen en de achterbouw herbergde de bioscoopzalen.

Het gebouw is een goed voorbeeld van het traditionele en decoratieve modernisme. De gevels zijn opgebouwd van gemetselde steen met veel elementen als speklagen van tufsteentegels, afwisselend rode en gele steenvlakken voor de achterbouw en luxe materialen als marmerplaten, decoratieve zijgevels van verticale stroken tufsteentegels en baksteenkoppen voor de kopbebouwing.

De ondergrondse verdiepingen en het casco zijn vervaardigd uit beton. De bovengrondse gevels zijn allen opgebouwd uit metselwerk, als ook een deel van de voorgevel. Het raamtravee bestaat uit betonnen kolommen, die samen met de betonnen vloeren de glaspui dragen.

In maart 2010 wordt het gebouw opnieuw verbouwd door AAS architecten: het wordt het tijdelijk onderkomen voor het Groninger Forum en Filmcentrum Images in afwachting van de definitieve huisvesting aan de Grote Markt oostzijde.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer